Armët kimike nuk do të shkatërrohen në Shqipëri

Dhe pyetjes së shumë përfolur për ditë të tëra, “A do të pranojë Shqipëria kërkesën e Shteteve të Bashkuara për shkatërrimin e armëve kimike në territorin shqiptar?” i erdhi përgjigjja mbrëmjen e 15 nëntorit. Kështu nga një ditë e zakonshme e premte, ajo ditë u shndërrua në një ditë të jashtëzakonshme për atë që po ndodhte dhe për risinë në hapat e para të demokracisë së mirefilltë në vendin tonë. Ishte po ajo përgjigje që një pjesë e mirë e shqiptarëve, brenda dhe jashtë kufijve, kërkonte me ngulm.  Ishte një JO! e madhe ashtu sic u prezantua nga prezenca e madhe e qytetarëve në rrugë duke ushtruar një nga të drejtat themeltare. 

Në fakt që në ditët e para që u botua lajmi nëpër mediat e huaja online, uroja dhe dëshiroja shumë, të paktën për një ngjarje të tillë që i prek të gjithë shqiptarët, pavarësisht ngjyrimeve politike, të ngrinin zërin e tyre, madje edhe të bertisnin fort në qoftë se do ishte e nevojshme. Gjithmonë duke parë në vende të tjera njerëz që ngrihen tu japin zë pakënaqësive të tyre, më bënin të ëndërroja sikur edhe Shqipëria tu ngjante pak apo të mësonte nga këto vende. Por ja që ëndërrat bëhen realitet thonë dhe ashtu ndodhi kur gëzoja duke parë grupe të rinjsh, familje, fëmijë, nëna shtatzëna apo me bebe nëpër karroca, gjyshe dhe gjyshër të mbledhur për të siguruar të ardhmen e tyre nesër. Kjo nuk ishte e mundur më parë. 
 

Ishte kulmi i protestës kur të gjithë prisnin me ankth dhe shpresë vendimin që dëshironin nga fjalimi i kryeministrit në orën 17:00 (11am U.S. time). Megjithëse në punë në atë orë, arrita që edhe pse me ndërpreje ta dëgjoja direkt fjalimin e plotë të tij. Si gjithmonë i përgatitur dhe me shembuj të artikular me detaje për të shpjeguar me hollësi rrethanat në të cilat Shqipëria ndodhej në momentin që kërkesa e SH.B.A.-së erdhi. Duke e kuptuar pozicionin e vështirë të tij në të dy krahët, për të mirën e Shqipërisë dhe për të mbajtur qëndrimin e duhur ndaj aleatit, fjalimi i tij i shprehu të gjitha këto. Një fjalim prej kryeministri të denjë dhe në lartësinë e duhur për postin që mban.

 
Pra, pas JO!-së e pas festimeve, të shtunë Shqipëtarët anembanë botës u zgjuan më të vetëdijshëm për atë që mund të bënin kur bashkoheshin. Por në të njëjtën kohë, ata mund të bashkoheshin në bulevard përpara institucioneve sepse u lanë të lirë të ushtronin të drejtën e grumbullimit, protestimit. Askush nuk i provokoi me forcë armësh apo fjalësh aty ku në 2011 ranë deshmorë katër persona sepse ishin duke bërë të njëjtën gjë që mijëra vetë bënë në 15 nëntor, u bashkuan në bulevard përballë Kryeministrisë. Pra, thjesht dua të them që gjëra tepër elementare por shumë të rëndësishme kanë ndryshuar në mënyrën e të qeverisurit dhe të qënit qytetar me të drejta të plota. Në gjithë këtë, politikanëve (të ngjyrave të ndryshme) ju dëshmua me vepra se kush i zgjedh dhe se shqiptarët e mësuan mësimin pas 23 vjet tranzicion. 
 
Një frymë e re e të qeverisurit dhe e të qënit qytetar si kudo në demokracitë e sotme. Një hap i rëndësishem u kalua. Le të vazhdojmë me këto ritme në këtë rrugë të gjatë për ta bërë Shqipërinë ashtu sic e meriton dhe e meritojmë. Gëzuar!!
For the news in English related to this post you can read the NPR article, Washington Post, & The Independent.
Advertisements

Link

An article from BBC News

BBC News today had an article about the current events in Albania, the Syrian chemical weapons possibly being destroyed in Albanian territory. A decision has been made by the Albanian Prime Minister Edi Rama. The Albanian await a negative decision from the PM and everyone is on the streets after days of protesting in Tirana, Albania capital and other cities like Korca, Pogradec, Elbasan, Shkodra, Kruja, Vlora etc.

BBC News says: “Hundreds of demonstrators gathered outside parliament and the prime minister’s office on Thursday to chant “No to chemical weapons”.

Prime Minister Edi Rama is due to make a statement later on Friday.

France has been named as a possible alternative site for destroying Syria’s 1,000 or so tonnes of chemical arms.

These are believed to include the nerve gas sarin, the blister agent sulphur mustard and other banned chemicals. They were put under seal when production sites in Syria were destroyed.

The US threatened military action against Syria after a chemical weapons attack in the Damascus area on 21 August left hundreds of people dead.

Under a subsequent deal brokered by Russia to remove Syria’s arsenal, it was agreed that chemical agents and precursor chemicals should be destroyed outside Syria if possible.

Discussions have been under way for weeks at the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in The Hague about how to destroy the stockpile.

It is meeting on Friday to agree “destruction milestones” for the process.”

NOTE: I am sharing the content of this article in this post that I got from BBC News only to inform others of what is currently going on in Albania. All rights and copyright reserved to BBC NEWS.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24954573

Albania say NO to Syrian chemical weapons

http://www.latimes.com/world/la-fg-us-albania-20131110,0,7135090.story#axzz2kGZ6Dofn

Albania?!!! Yes, Albania. I don’t understand, either. They say that Albania has experience in this field because in 2007 destroyed its chemical weapons stockpile of 16 tons, remains from the communist era. Well, of course, the whole world knows that now, but what they do not know is that Albania still has the hazardous chemicals from the destruction in its territory at the small facility of Qafe Molle where the destruction took place (about 30 containers-check out the next post of the video, in Albanian only). Clearly, because no one wants to import this deadly waste into its own country, who better to dump this at than to Albania. A small poor country of 28,748 km2 (11,100 sq mi) that is struggling to build democracy, but that is still in transition. A country working to turn around it’s economy and trying to rise above its past political history that the superpowers won’t let her without interfering or dumping the world’s trash at her.

The news has me appalled as a deeply concerned Albanian-American citizen. Albania has been at the front line in helping and in the end, accepting all requests from United States. The relationship between the two countries goes way back in history. Today the Albanian politicians express openly that America is Albania’s biggest and most important ally and that it will be at all times beside US. I understand that very well, but when the Albanian land and people are threatened by the dangers that come with such a serious request, then Albania cannot stand beside US. It’s obvious that no country wants to take this dangerous task when one reads: Russia is offering $2 million for the destruction of chemical weapons, Norway offered to help after declined the request of possibly shipping Syrian chemical weapons there, another country is offering specialists in the field and the list goes on.

There has to be a solution that is fair and well thought. A solution that does put in danger human lives and does not threaten our environment. A solution that does let another Syrian Massacre be repeated but this time in the Balkans, in Albania. We all have to say #nochemicalweaponsinalbania #joarmevekimike.

From the Albanian writer, Faik Konica

Image

From the Albanian writer, Faik Konica

“If Albania will ever die, in her epitaph would have been written: Albania born from God, saved from randomness, died from politicians.”

A saying that still sees life today, more than ever because of the current situation that the Albanian people are faced with. Albania is one of the countries suggested by the US to destroy the Syrian chemical weapons and the Albanian politicians are taking their time to think, when other countries on the list already declined the request because of the dangers it imposes in environment and human lives.

Public Spirit and Private Character in the Dutch Golden Age

The write-up below was an extra credit written in 2009 for my Art History class. There was a lecture on campus, I remember, on Public Spirit and Private Character in the Dutch Golden Age by Stephanie S. Dickey, Bader chair in the Northern Baroque Art at Queen’s University, in Kinston, ON. The write-up below is a compiled form of my notes from that lecture that I thought goes well right after the new discovery of an original Rembrandt in London. (see post: It’s a Rembrandt!!)

Hope you enjoy a little of the Dutch golden age! 🙂 

*******

Portraits are things that any of us carries at any moment. It might be a photo of a loved one, a picture ID, or a dollar bill.  They show the temperament and mood of a person. In private settings we hang on a certain area portraits of loved ones (photos).

During renaissance in the North and South of Alps people used portraits also. In the 17th century it was possible for any culture or person with sufficient money to became portrayed in any way they wanted like in a sculpture or painting.

The Anatomy Lesson-Rembrandt

The Dutch portrayed communal values for group portraits. Also, they had half portraits of husband and wife. For example, a portrait of a simple bust is the painting of Rembrandt Anatomy lesson of Dr. Tulp.

Cornelius claesz anslo-rembrandt

In the Cornelius Claesz Anslo, a protestant leader is a printed portrait that spread the form of political leaders (in this case) or religious leaders. During the 17th century the portraits of theologians were kept as sacred and were passed generation to generation.

The portraits were not produced for the mass market. Rembrandt portrayed his friends and artisans and art lovers with whom he associated, individuals he knew well.  He was the most gifted print maker of his time.  He did not recycle, customize or never produced the same size of portraits.  Rembrandt had a remarkable capacity to think the subject in an imaginative way. (Jan Six (1647) and Amount Tholinx (1656))

Jan Six - Rembrandt

amount tholinx-rembrandt

Some of the print portraits were accompanied by text. The portrait of the theologian Erasmus of Rotterdam (1526) by Durer has a Latin encrypt that he has gotten a true to life image because his own words are a way of depicting him.

Erasmus of Roterdam-Durer

Night Watch

Rembrandt connected with literacy documents. Some suggested that his paintings were intended for viewers familiar with the people portrayed. He created the illusion as if the person has come to live as they said “To make the absent seem present, and the dead alive.” He is also a history painter and this can be seen in the Night Watch where we see a physical activity of figures. It plays like a history action rather than a portrait and the scene is during the day but because of the use of dark colors has this name.  In the portrait of Husband and Wife the gesture reflects the artist motive.

E_Portrait_of_Haesje_van_Cleyburgh_1634

Rembrandt is not a professional portraitist. In the portrait of Haesje Cleyburg (1634) we see a slash of colors, wrinkles around her eyes, play of light that shows a specific temporal experience. Also, the modulation of color in the background is a record of real lived experience.

He also used framing devices like window embracer as if the figure illusionistic passed on our space. Rembrandt made many self-portraits where he used the deployment of shadow and light, chiaroscuro, and created an undetermined space.

It’s a Rembrandt!!

And, here we are! Another discovery and it’s a….Rembrandt, a self-portrait in fact! The painting was given to a British heritage charity in 2010 and first it was attributed to one of the master’s students. But after further testing and work done on it, it was identified to be painted in 1635 by Rembrandt himself, an original. Because of that it’s said to be worth more than $30 Million dollars!!!
But the National Trust’s curator of paintings and sculpture said for CNN “The paint will be analyzed, so we can see if the pigments match those used by Rembrandt, and when it comes back to us in the new year, we should have the final confirmation.”
You can read the full article and see the self-portrait here.
P.S. stop by again to read more on Rembrandt and his paintings.